Wil je een ruimte gaan behangen met vliesbehang? Zelf vliesbehang aanbrengen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Het voordeel van vliesbehang is dat je alleen de muur hoeft in te smeren met vliesbehanglijm en daarna direct kunt behangen. Een tweede voordeel van vliesbehang is dat je het gemakkelijk droog van de muur kunt verwijderen (het ons vliesbehang is volledig afstripbaar).

Wanneer je zelf het vliesbehang wilt aanbrengen is het belangrijk dat je de juiste procedure volgt. In dit stappenplan lees je hoe je in 9 stappen vakkundig vliesbehang kunt aanbrengen.

Controleer altijd alle behangrollen voordat je gaat behangen. Ondanks de checks na productie bestaat de kans dat er een drukfoutje of beschadiging op een van de rollen zit. Daar wil je natuurlijk niet naderhand pas achterkomen.

Stap 1. De muur voorbereiden

Zorg dat de ruimte helemaal leeg is en verwijder alle spullen van de muren en wanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haakjes, schakelaars en stopcontacten. Voor het beste resultaat kun je eventuele oneffenheden in de muur dicht maken. Wanneer er schakelaars of stopcontacten in de muur zitten is het belangrijk om de stroom uit te schakelen. Controleer met een spanningzoeker of je de juiste stroomgroepen hebt uitgeschakeld.

Stap 2. Voorbereidingen voor het behangen

Voordat je begint met behangen is belangrijk dat de verwarming uit staat en alle ramen en deuren dicht zijn. De behanglijm zal anders te snel drogen. Dek tot slot de vloer af met afdekfolie, zodat er geen lijmresten van de behanglijm op de vloer kunnen komen.

Stap 3. De hechting van de muur controleren

Een goede hechting van de muur met de behanglijm is belangrijk om te zorgen dat het behang goed blijft zitten. Een sterk zuigende ondergrond zal de lijm wegzuigen, hierdoor is de kans groot dat het behang niet goed blijft zitten en los zal laten. Om te zien of het behang goed zal hechten kun je een check doen.

Door met een natte kwast met water over de muur te strijken kun je zien wat er met de ondergrond gebeurt. Is de streep met water na 5 minuten verdwenen? Dan heeft de muur een normaal zuigende ondergrond. Wanneer de streep al veel eerder is verdwenen, heb je te maken met een sterk zuigende ondergrond. Als de streep water na 5 minuten niet is verdwenen heeft de wand of muur geen zuigende werking en kun je het beste hechtmiddel aanbrengen.

Stap 4. Een loodrechte lijn tekenen

Om ervoor te zorgen dat het behang loodrecht hangt is het belangrijk dit vooraf goed te meten. Kijk hiervoor of het deurkozijn waterpas is. Als dat zo is kun je het deurkozijn gebruiken als loodlijn. Heb je geen kozijn of is het kozijn niet waterpas? Dan kun je de totale breedte van de wand meten en bepalen op welke afstand je de loodlijn plaatst. Begin nooit bij een hoek of raam, maar start altijd op 50 centimeter van de hoek of het raam. Teken met een rechte lat of een lange waterpas een loodrechte startlijn op de muur.

Stap 5. Vliesbehanglijm aanbrengen

Begin nu met het gelijkmatig aanbrengen van de vliesbehanglijm op de muur. Werk hierbij vanuit het midden naar de uiteinden van een behangbaan. Het is belangrijk dat de gehele behangbaan goed kan hechten met de lijm, wanneer er op sommige plekken geen lijm zit kan dit zorgen voor bubbels in het behang. Het is dus belangrijk dat er voldoende lijm op de muur zit. Is de muur sterk zuigend? Breng dan nog een extra laag behanglijm aan.

Stap 6. De eerste baan behang plakken

Wanneer de behanglijm goed op de muur zit kun je het vliesbehang aanbrengen. Plak de eerste baan behang (met nummer 1) op de muur langs de loodrechte startlijn. Zorg dat de baan strak tegen deze lijn aanzit. Strijk de baan voorzichtig aan met een behangspatel, droge doek of borstel. Zorg ervoor dat deze schoon zijn zodat er geen lijm aan het behang kan komen. Is er toch wat lijm op het behang gekomen? Maak het dan meteen schoon. Wanneer de lijm nog nat is kan het nog weggehaald worden. Wanneer het behang niet helemaal goed zit, is het mogelijk de behangbaan te verplaatsen. Ontstaan er kleine luchtbellen? Probeer de luchtbellen niet te verwijderen, deze zullen vanzelf verdwijnen wanneer de lijm is opgedroogd.

Stap 7. De rest van de banen behang aanbrengen

Plak nu de tweede behangbaan (met nummer 2) tegen de eerste aan. Zorg ervoor dat de banen naadloos op elkaar aansluiten. Het behang is al op de juiste manier geproduceerd, zodat de banen precies op elkaar aansluiten. Met een behangnadenroller krijg je het beste en strakste resultaat.

Stap 8 – De laatste baan vliesbehang aanbrengen

De laatste baan behang sluit ook weer goed aan op de rest. Afhankelijk van de door jouw gekozen breedte kan het zijn dat er een witte strook op de laatste baan zit. Bij de overgang van de print naar witte strook kun je de baan voorzicht snijden met den stanleymes.

Stap 9 – Stopcontacten of schakelaars uitsnijden

Om het behang goed om stopcontacten en schakelaars te krijgen plak je het behang hier overheen. Wrijf het behang stevig aan, zodat het goed strak zit. Snijd hierna het middenstuk van het stopcontact of de schakelaar uit met een stanleymes. Doe dit heel voorzichtig, zodat je niet uitschiet naar de rest van het behang. Het vliesbehang aanbrengen is nu klaar!