Algemeen

Kraamvisite: wat zijn de do en don’ts?

kraamvisite

Hoera! De baby waar jullie zo lang op hebben gewacht is geboren én jullie mogen ook nog eens komen kijken. Voordat je meteen in de auto springt, is het slim je even te verdiepen in de do’s en don’ts rondom kraamvisite. Waar moet je rekening mee houden als je op kraambezoek gaat? Wij zetten zoveel mogelijk tips op een rijtje, zodat jullie fijne kraamvisite gaan worden!

Laat het even weten als je langs wil komen

Als je pas een baby hebt gekregen, ben je de hele dag (en nacht) bezig met het nieuwe gezinslid. Voeden, verschonen, badderen, knuffelen… en misschien gunt de baby de ouders tussendoor wel een beetje slaap. Het laatste waar de ouders dus op zitten te wachten is onaangekondigd bezoek, waar ze ook nog koffie voor moeten zetten en een beschuitje voor moeten smeren. Altijd even bellen of appen dus, daar worden de papa en mama in kwestie héél blij van.

Vraag niet of je de baby vast mag houden

De pasgeborene ligt eindelijk lekker te slapen. Tot het kraambezoek besluit dat het tijd is om eens lekker te knuffelen. O nee! Hier gaan twee dingen fout: wek nóóit een slapende baby én pak de baby niet ongevraagd op. Het is namelijk echt heel vervelend als dit leidt tot stressvolle situaties. Pasgeboren kindjes (en moeders ;)) geef je het liefst een relaxte start en zo min mogelijk prikkels. De tip? Wacht tot de ouders vragen of je de baby wilt vasthouden.

Geef een voedende moeder wat ruimte

Vaak is het geven van borstvoeding de eerste weken of maanden een hele strijd om te overwinnen. Het is ook zeker niet zo dat alle baby’s de eerste dagen of weken standaard om een bepaald aantal uren gevoed willen worden. Als je op bezoek bent en het is tijd voor de (borst)voeding, laat dan liefst de moeder op een plek zitten waar zij het meest relaxt kan voeden. Mocht ze het niet erg vinden dat jij erbij blijft zitten, dan zal ze dat zeker aangeven!

Wees zuinig met goedbedoelde adviezen

‘In mijn tijd mocht de baby niet op de buik liggen hoor!’
‘Hoezo koken jullie die speen niet uit na iedere voeding?’
‘Ik zou hem gewoon door laten slapen vannacht hoor. Hij komt vanzelf.’
Regels en richtlijnen veranderen met de tijd. Bovendien krijgen ouders al volop advies van de kraamhulp en verloskundige, die ervoor geleerd hebben en alles van de specifieke situatie weten. Als jij er dan ook nog tussendoor komt met jouw mening, zien de arme ouders door de bomen het bos niet meer.

Scoor punten en neem een cadeau(tje) mee

Cadeautjes krijgen is altijd leuk. En zijn ze voor je kindje, dan zijn ze éxtra leuk! Ter inspiratie: we schreven al eerder over leuke kraamcadeaus. Je hoeft niet altijd een enorm cadeau mee te nemen, maar met een attent cadeautje of iets lekkers maak je ouders en grote broers en zussen enorm blij.

Blijf thuis als je een koortslip hebt

Zeker in deze bijzondere tijd weet iedereen inmiddels wel dat het belangrijk is om thuis te blijven als je ziek bent. Niet iedereen weet echter dat een koortslip levensgevaarlijk kan zijn voor een pasgeboren baby. Het afweersysteem van een baby is nog niet helemaal ontwikkeld en dat betekent dat het kindje zich nog niet zo goed kan verdedigen tegen virussen en andere ziekmakers. Kom als je voelt dat je ziek gaat worden of ziek bent liever een andere keer langs. De ouders zullen je erg dankbaar zijn als je daarom afbelt!

Weet wanneer het tijd is om te gaan

Last but not least: blijf niet al te lang hangen. Het ziet er als je op bezoek bent misschien relaxt uit, maar weet dat ouders alles plannen om de kraamvisite heen. De baby is gevoed, verschoond en is dus voor eventjes helemaal ‘klaar’. Wordt de baby onrustig omdat hij of zij krampjes heeft of omdat er een voeding aankomt, weet dan dat het tijd is om te gaan. Vooral ’s avonds ga je meestal op tijd naar huis. Met een beetje geluk kunnen de ouders dan op tijd naar bed, wetende dat ze die nacht toch nog wel een paar keer hun bed uit moeten.
Er zijn geen speciale regels, maar een béétje kraamvisite voelt wel aan wanneer het tijd is om te gaan.
Met deze do’s en don’ts in het achterhoofd worden jullie ongetwijfeld hartstikke leuk en relaxt kraambezoek ☺