Algemeen

Op vakantie met je pasgeboren baby, waar moet je op letten?

baby vakantie

De eerste zomer voor je baby en jou! Hoe ga je dit aanpakken en wat is belangrijk? Hoe zorg je ervoor de je kindje net zo goed slaapt als thuis en wat neem je allemaal mee op vakantie? Wij geven je met alle liefde wat tips en nice-to-knows, zodat jullie er een leuke, zorgeloze zomer van kunnen maken!

Slapeloze nachten

We beginnen met het slaapritme van je baby. Dit wordt op vakantie meestal wat verstoord en het kan zijn dat je kindje daardoor onrustiger slaapt. Zowel een nieuwe, onbekende plek als warm weer kunnen zorgen voor een ander dag-en-nachtritme. Gelukkig is er genoeg dat je kunt doen om de schade te beperken. Wie weet, straks gaat je baby zelfs spontaan doorslapen…

 • Zorg ervoor dat de slaapkamer in de stacaravan of tent zoveel mogelijk lijkt op de babykamer thuis. Probeer warmte en licht buiten te houden met gordijnen of desnoods handdoeken voor het raam.
 • Ook slim is het ritme van thuis aan te houden. Badder je je kindje normaal gesproken altijd voor het slapen gaan? Of houden jullie een knuffelsessie op het grote bed? Doe dit dan nu ook.
 • Krijgt je baby nog een nachtvoeding? Zet dit dan gewoon voort. Dit is niet de tijd om grote veranderingen in je baby’s eetpatroon door te voeren. Dat komt straks thuis wel weer.
 • Neem het dekentje of knuffeldoekje van thuis mee. Zo ruikt het bedje lekker vertrouwd en valt je kindje sneller en beter in slaap.
 • Is het warm tijdens je vakantie? Kies dan voor zomerbeddengoed of een slaapzak met lage tog-waarde (lees: die warmte goed afvoert en niet vasthoudt). Is het echt heet? Dan is alleen een katoenen rompertje meestal voldoende.

Baby aan boord

Naast het slapen, is ook het vervoer van en naar je vakantiebestemming een dingetje. Een baby mag vanaf de leeftijd van zes weken reizen met het vliegtuig. Vaak betaal je voor je kindje maar heel weinig of is het zelfs gratis. Met de auto reizen mag je baby natuurlijk direct na de geboorte al. Wij adviseren wel om iedere twee uur een korte pauze te nemen! Frisse lucht en even een andere lichaamshouding is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor de kleine.

Mini kledingissues

Zeker als je op vakantie met een andere temperatuur te maken hebt dan normaal, is het slim wat extra aandacht aan de kleding van je baby te besteden. Stoffen als linnen en katoen zijn voor in de zomer ideaal. Om irritaties en zweet te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat er geen wrijvingen zijn tussen de huid en dat kleding lekker luchtig is.

Ook wanneer je juist naar een kouder gebied gaat of als het slecht weer is tijdens jouw vakantie, vraagt de kleding van je baby wat aandacht. Ga je wandelen en neem je je kindje mee in de draagzak of wandelwagen, geef hem of haar dan een laagje meer aan dan jij zelf draagt. Dit omdat jij in beweging bent, maar je baby stil ligt. Zo koelt hij of zij niet te veel en te snel af.

Ik ga op vakantie en neem mee…

Je eigen koffer inpakken is vaak al een hele opgave, laat staan de spullen voor je baby. Je moet ook aan zoveel dingen denken! Het is daarom handig om van tevoren een inpaklijst te maken. Welke kleertjes en toiletspullen moeten er mee? Staat er al een campingbedje of moet je deze zelf meebrengen en hoe zit het met spulletjes voor onderweg? Zonder de illusie volledig te zijn, hierbij wat dingen die veel mensen vergeten maar die essentieel zijn voor een relaxte vakantie met je kindje.

 • Zonnebrand geschikt voor de babyhuid.
 • Flesvoeding of potjes die je kind gewend is van thuis. Jouw kleine zou niet de eerste zijn die het merk uit de plaatselijke supermarkt niet accepteert…
 • EHBO-setje met babyparacetamol, thermometer, billenzalf, baby ORS, neusspray met zoutoplossing, ontsmettingsmiddel en pleisters.
 • Genoeg luiers, babydoekjes en hapjes voor in de auto.
  Thermosfles met warm water. Zo maak je onderweg in een handomdraai een flesje.
 • Een plastic tas, voor vieze luiers en kleding.
 • Hydrofiele luiers. Deze fungeren niet alleen al afdrooghanddoek maar ook als slabber en snoetenpoetser.
 • Zonnehoedje, schaduwdoek of speciaal pop-uptentje voor baby’s.

Rest ons nog één ding: jou een hele fijne vakantie wensen. Geniet ervan samen!