Leuke weetjes

Geboortetradities: van beschuit tot baargoud

geboortetraditie

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]De één vindt dat het erbij hoort, de ander moet niks hebben van zo’n droog beschuitje met muisjes. Hetzelfde geldt voor newborn fotografie, baargoud en de ooievaar in de tuin. Ja, in Nederland en ver daarbuiten hebben we hele leuke en bijzondere tradities na de geboorte van een kindje.

Over dat beschuitje met muisjes; dat is een echte Hollandse traditie. Al in de middeleeuwen werd een geboorte – die toen natuurlijk veel risicovoller was dan nu – uitgebreid gevierd met muisjes. De werking van anijs was daarnaast ook goed zijn voor de melkproductie van de moeder, werd destijds gedacht.

Baargoud

Een behoorlijk ‘nieuwe’ traditie is het schenken van baargoud aan de nieuwbakken moeder. De vader geeft de moeder dan een mooi sieraad voor de prestatie van het op de wereld zetten van een kind. Mocht jouw vrouw of vriendin nou niet zo van de sieraden zijn; het is ook helemaal niet vreemd om een designertas of kledingstuk te geven. Daar zal geen enkele moeder bezwaar tegen hebben!

Een ooievaar in de tuin

Het is niet alleen een vrolijk beeld; iedere voorbijganger wordt bovendien gewezen op een geboorte dankzij een geboortebord in de tuin. En terwijl dat vroeger vaak een houten ooievaar was, kun je tegenwoordig als ouder helemaal in stijl uitpakken. Niks is eigenlijk te gek. Op Geboorteplein vind je tal van opties voor geboorteborden, geboortestickers en zelfs geboortevlaggen. Maar natuurlijk ook het klassieke geboortebord met een ooievaar.

Geboortekaartjes

Niet alleen de ooievaar wordt ingezet voor een aankondiging van een geboorte. Geboortekaartjes zijn natuurlijk nog steeds hartstikke hip. Er is nooit echt onderzoek gedaan naar deze traditie, maar geboortekaartjes zouden in Nederland al ruim 100 jaar worden verstuurd. Door de jaren heen zijn de kaartjes natuurlijk steeds moderner geworden. En met praktische gegevens als geboortedatum en gewicht en rusttijden van moeder en kind, blijft een geboortekaartje véél leuker en mooier dan een simpel appje.

Blijf maar binnen

In Nederland maken vader, moeder en baby vaak zo’n week na de geboorte hun eerste gezamenlijke wandeling. In China daarentegen is het voor aanstaande moeders heel normaal om tijdens de laatste loodjes van de zwangerschap tot ver na de geboorte thuis te blijven. Een hele maand rust is daarbij geen uitzondering en wordt gezien als cruciaal voor het behoud van de gezondheid van de bevallen vrouw. Daarnaast worden kraamvrouwen getrakteerd op een speciaal dieet. Koud, rauw voedsel en gefrituurd of te vet voedsel zijn bijvoorbeeld uit den boze. Het is de bedoeling dat de vrouw daarmee haar lichamelijke balans terugkrijgt. De hele traditionele regels worden tegenwoordig overigens bijna enkel nog door grootmoeders in stand gehouden.

Niet op de grond!

Om in Azië te blijven: op het Indonesische eiland Bali mogen zwangere vrouwen geen tempels bezoeken, omdat ze worden gezien als onrein. En is de baby eenmaal geboren, dan mag hij of zij de eerste zes maanden de grond niet aanraken. Want de grond? Ook die is niet rein. De 105ste dag na de geboorte is een bijzondere: dan volgt er een grote ceremonie en wordt de baby welkom geheten in de familie.

Maak eens een foto

Iedereen kent de Australische fotografe Anne Geddes, dankzij haar geposeerde maar ontzettend schattige baby’s die zij in de jaren negentig op de foto zette. Baby’s in mandjes, met hoedjes van zonnebloemen, met bloemenkransen of als elfjes op een boomstronk. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel ouders die een newborn fotoshoot plannen. Al is het maar zodat het je er altijd aan blijft herinneren hoe klein je kleintje ooit was!

Een nieuwe traditie?

Een geboorte draait natuurlijk niet alleen om een nieuw leven. Je ziet het hier in Nederland ook steeds vaker en er bestaat tegenwoordig zelfs een volledige (cadeau)box voor vrouwen die pas bevallen zijn: de postpartumbox. Het doel van de producten in de box is om je als mama voor te bereiden op de tijd ná de bevalling, in plaats van alleen op die grote prestatie. Denk bij de inhoud van de box aan praktische zaken als zoogkompressen, maar ook aan diverse verzorgingsproducten en vitamines. Wij zien hier een nieuwe geboortetraditie ontstaan…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]