Algemeen

Een geboortebord maken, hoe doe je dat?

geboortebord maken

Zelf een geboortebord maken is niet heel moeilijk. Tenminste, als je een beetje creatief bent en er tijd in stopt. In deze blogpost leggen we uit hoe je zelf een geboortebord maakt en wat er allemaal bij komt kijken!

Stap 1: Een idee bedenken en uitwerken

Om een geboortebord te maken, heb je allereerst een goed idee nodig. Welke tekst ga ik op het geboortebord zetten? Welk lettertype ga ik gebruiken en welke vorm of thema krijgt het bord? En natuurlijk moet de naam van de baby ook op het geboortebord. Je kunt voor het bord verschillende concepten uitwerken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een schattig babydiertje met de naam van de baby eronder;
 • een stoer diertje met de naam van de baby en een spreuk;
 • een paal met wegbewijzeringen met de naam en een leuke tekst;
 • een rompertje met de naam en de geboortedatum;
 • een strak en modern bord met versieringen met de naam van de baby.

Zodra je weet hoe het geboortebord eruit komt te zien (ontwerp, kleuren, lettertype) en je een leuke tekst verzonnen hebt, kun je door naar de volgende stap: de materialen.

Stap 2: Materialen bepalen en aanschaffen

Als je zelf een geboortebord maakt, is hout de meest goedkope en makkelijke optie. Hout is makkelijk te bewerken met doe-het-zelf gereedschap en blijft redelijk lang goed als je het bewerkt. Afhankelijk van je keuze in ontwerp heb je de volgende materialen nodig:

 • 1 tot 5 houten planken , op maat laten zagen (voor de naam gebruik je 1 plank, voor een wegbewijzering heb je er meerdere nodig) – Kosten: ongeveer € 7,50 – € 20,-
 • Eventueel een houten plaat (multiplex) om een figuur uit te zagen (zoals een diertje of rompertje) – Kosten: ongeveer € 20,-
 • Een houten paal om het geboortebord vast te zetten – Kosten ongeveer een paar euro
 • Grondverf voor het hout – Kosten: ongeveer € 10,-
 • Verf geschikt voor buitengebruik – Kosten per kleur: ongeveer € 10,-
 • Een grote kwast voor kleurvlakken en klein penseel om de letters mee te verven – Kosten: ongeveer € 10,-
 • Een printer of lettersjablonen om mooie letters te maken – Kosten: ongeveer € 5,-

De meeste materialen zijn in de lokale bouwmarkt te koop. Als je alle kosten bij elkaar optelt, heb je voor zo’n € 70, tot € 80,- aan materialen nodig om het geboortebord te maken.

Stap 3: Geboortebord maken: zagen en verven

Nu komt het leukste en meteen ook het moeilijkste werk: het geboortebord daadwerkelijk maken. Jouw idee wordt werkelijkheid! Als je hebt gekozen voor het wegbewijzering-concept, dan kun je de meeste elementen al op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Ga je voor een schattig dier of ander design, gebruik dan een elektrische figuurzaag om het figuur netjes uit de houten plaat te zagen (huren van een elektrische figuurzaag kan vaak bij de bouwmarkt voor zo’n € 10,-).

Als je alle elementen voor het geboortebord heb gezaagd, kun je beginnen met verven. Zet eerst alle elementen in de grondverf en laat dit goed drogen. Zodra alle elementen droog zijn, kun je starten met het verven van de gewenste kleuren. Laat ook dit goed drogen, zodat je hierna de teksten kun verven.

Voor het verven van de teksten kun je het best een lettersjabloon gebruiken. Dan komen de letters netjes op het hout te staan. Als je een vaste hand hebt en netjes kunt schilderen, gaat dit ook zonder lettersjablonen. Zet de naam van de baby op het naambord en zet eventueel extra teksten die je bij stap 1 bedacht hebt op het geboortebord of de wegwijzers.

Stap 4: Het bord monteren

Als je alle elementen van het geboortebord klaar hebt en je bent tevreden met het resultaat, kun je het bord gaan monteren. De houten paal die je bij stap 2 aangeschaft hebt, ga je hiervoor gebruiken. Boor voorzichtig een aantal gaten in het geboortebord, in de naamplaat en eventueel de wegwijzers. De gaten zijn handig om de elementen met schroeven gemakkelijk aan de paal te monteren. Als je een wegbewijzering hebt gemaakt, gebruik je per element 2 schroeven. Voor het naambord doe je hetzelfde. Gebruik hiervoor 2 gaten / schroeven, zodat het bord stevig aan de paal blijft zitten.

Als de gaten geboord zijn, leg je de paal plat op de grond en schroef je alle elementen van het geboortebord vast aan de paal. Let op dat je de juiste volgorde aanhoudt en dat alle elementen recht komen te hangen. Zoek daarna alvast een mooi plekje in de tuin waar het geboortebord komt te staan!

Stap 5: Het geboortebord is gemaakt

Wat goed, je geboortebord is gemaakt! Het geboortebord maken was een flinke klus :). Na het bedenken, aanschaffen van alle materialen, het zaagwerk en verven van alle onderdelen is het geboortebord klaar. Als alle verf goed gedroogd is, kun je het bord in de tuin gaan zetten. Graaf een gat (of gebruik eventueel een handgrondboor) en zet de paal er stevig in.

Heb je geen zin om bovenstaande stappen te doorlopen, de uren werk eraan te besteden en de kosten van alle materialen uit te geven? Kijk dan eens naar onze unieke collectie geboorteborden die je zelf kunt personaliseren! Dat bespaart je geld én een hoop tijd ;). Als je vandaag bestelt, dan heb je het geboortebord op werkdagen vaak morgen al in huis!

Bekijk al onze geboorteborden voor in de tuin